...

Optymalne Nawilżanie Skóry – Czyli co stosować cz.2

Ostatnie wpisy

SKŁADNIKI OKLUZYJNE (HYDROFOBOWE)


Optymalne nawilżanie skóry

Substancje zaliczane do tej grupy tworzą na powierzchni  naskórka nieprzepuszczalny dla parującej wody filtr. Niektóre częściowo wnikają do naskórka ale większość pozostaje na powierzchni. Zaliczamy do nich przede wszystkim oleje mineralne, wazelinę, woski stałe, ciekłe, oraz pochodne silikonów. Składniki te działają komedogennie (powodują powstawanie zaskórników). Tego typu składniki nie są rekomendowane dla skór tłustych, łojotokowych, mieszanych i trądzikowych


Składniki modyfikujące barierę ochronną


Do tej grupy zaliczamy substancje, które są naturalnie produkowane przez naskórek i które wchodzą w skład lamelarnej struktury cementu międzykomórkowego. Są to ceramidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe. Są to składniki, które świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i odwodnionej.


Składniki natłuszczające


Emolienty – substancje hydrofobowe dodawane do kosmetyku w celu natłuszczenia, zmiękczenia, wygładzenia i pośredniego nawilżenia skóry (ograniczenie TEWL). Działają na powierzchni skóry, bądź w warstwie rogowej naskórka, gdzie uzupełniają ewentualne braki cementu międzykomórkowego. Po aplikacji preparatu emolienty są głównymi składnikami warstwy okluzyjnej. Niektóre emolienty tzw. Emolienty tłuste również mogą działać zapychająco na ujścia gruczołów łojowych i nie nadają się do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej

\"\"

Do emolientów należą m.in. Lanolina, oleje roślinne, oleje mineralne


Olej z awokado

  • Otrzymywany jest z owoców awokado. W jego skład wchodzą : triglicerydy kwasów tłuszczowych: 60-80%kwasu oleinowego, 10-20% kwasu linolowego, 4-12% kwasu palmitynowego oraz do 2% kwasu stearynowego i linolenowego. Olej zawiera także lecytynę, fitosterole, skwalen, witaminy: beta karoten, D i E, wykazuje działaenie emoliencyjne, nawilżające (ograniczenie TEWL)
  • Używany jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej, w produktach do masażu i po opalaniu

Masło Shea

  • Otrzymywane jest z miąższu orzechów drzewa masłowego (owoce zawierają do 50 % tłuszczu). Zawiera triglicerydy 80% (głównie kwas oleinowy i stearynowy), 7% estry, 5% wolne kwasy tłuszczowe, związki terpenowe, witaminę E, prowitaminę A
  • Emolient tłusty, stały w temperaturze pokojowej, posiada właściwości nawilżające (ograniczenie TEWL), regenerujące i odżywcze
\"Optymalne

Olej z nagietka

  • Otrzymywany jest poprzez macerowanie kwiatów. Zawiera karotenoidy, sterole i niewielkie ilości olejku eterycznego. Emolient.
  • Działanie: przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, pośrednie nawilżające (ograniczenie TEWL, ochrona przeciwrodnikowa lipidów cementu międzykomórkowego), przyspiesza regenerację naskórka
  • Stosowany w pielęgnacji skóry niemowląt, po ekspozycji słonecznej oraz w produktach do pielęgnacji stóp

Olej z nasion konopi siewnych

  • Olej roślinny rafinowany z konopi siewnych. Zawiera triglicerydy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, alfa i gamma – linolenowego, oraz oleinowego i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • Emolient tłusty
  • Posiada właściwości nawilżające (zmniejszenie TEWL) regenerujące i odżywcze
  • Zawarte w oleju NNKT wpływają na metabolizm lipidów, aminokwasów i przebieg procesów zapalnych. Ponadto kwas linolowy zapewnia prawidłową strukturę cementu międzykomórkowego (wchodzi w skład ceramidu 1)
  • Często dodawany jest w produktach dla osób chorych na łuszczycę i egzemę

Olej z nasion wiesiołka

  • Olej roślinny. Zawiera przeciętnie 10% kwasu gamma – linolenowego. Wykazuje aktywność biologiczną charakterystyczną dla NNKT
  • Działa regenerująco, odżywczo i nawilżająco
  • Dodawany do preparatów myjących jako substancja renatłuszczająca
  • Stosowany w preparatach emulsyjnych, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek do preparatów do kąpieli
  • Olej z pestek winogron
  • Emiolient, substancja biologicznie czynna
  • Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych szybko jełczeje. Wymaga stabilizacji przy pomocy przeciwutleniaczy ( tokoferol, BHT)
  • Pośrednio nawilża, zmniejsza TEWL, działa odżywczo i regeneracyjnie
  • Stosowany w kosmetykach myjących, tonikach, mleczkach i emulsjach pielęgnacyjnych, szczególnie w pielęgnacji skóry bardzo suchej i wrażliwej.

Podsumowując, składniki nawilżające pełnią szereg różnych funkcji i w zależności od problemu i rodzaju skóry należy dokładnie je analizować. Powodują Optymalne nawilżanie skóry. W mojej ocenie zdecydowanie lepiej jest stosować składniki hydrofilowe oraz naturalne emolienty czyli oleje roślinne (tu należy zwrócić uwagę na stopień komedogenności, nie wszystkie nadają się do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej).  Niektóre składniki takie jak oleje mineralne np. paraffinum liquidum są pochodnymi ropy naftowej i oprócz działania natłuszczającego, nie wykazują, żadnego dobroczynnego działania na skórę.


Niewątpliwie szukając dla siebie odpowiedniego produktu nawilżającego należy kierować się przede wszystkim składem INCI. Skład INCI znajduje się na każdym opakowaniu preparatu lub załączonej ulotce. Ilość i nazewnictwo składników może jednak okazać się kłopotliwa do rozszyfrowania, dlatego też z przyjemnością przeanalizuję i udzielę cennych wskazówek, aby wybrany preparat nawilżający spełniał swoją funkcję, pomagał, a nie szkodził.


Należy pamiętać, że w Instytucie Zdrowia i Urody Holispace możesz nabyć także kosmetyki i wykupić bon na zabiegi kosmetyczne Warszawa w unikalnym SPA Warszawa Targówek.

Instytut Holispace poleca zabieg silnie nawilżający.


Autor: mgr kosmetolog Karolina Dziadosz

- 50% na testowanie BEMER !
Tylko do 31 sierpnia testowanie BEMER PRO w cenie 499 Euro zamiast 899 Euro, BEMER Classci w cenie 399 Euro zamiast 699 Euro
Zadzwoń do nas po szczegóły: 797481006 lub napisz recepcja@holispace.com
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup Plugin
0
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.